Saturday, 28 May 2016

LIPO KOZMETIKA - PEPTID KREM I TONIK SA VOĆNIM KISELINAMAPrilikom kupovine kozmetike najbitniji su mi kvalitet i efikasnost, ali naravno presudnu ulogu u svemu ima cena. Malo je devojaka/žena u Srbiji koje bi bez problema iskeširale 10.000 rsd za najnoviju ultra-mega-giga kremu neke od najpoznatijih svetskih kozmetičkih kuća, bez obzira na obećanje da će im kožu lica vratiti na nivo 10-godišnjakinje. 
Da se ne lažemo, kada bi zaista postojala teglica u koju je neko spakovao 30-50 ml magije koja sa lica briše bore i ostale nepravilnosti, po bilo kojoj ceni, Viktorija Bekam bi se bar ponekad nasmejala u javnosti :).

 Ono čemu još dajem prednost pri kupovini kozmetike je i domaće poreklo, i zato ću vrlo rado isprobati proizvode koji dolaze iz srpskih laboratorija.
 Jedna od takvih je i laboratorija Lipo kozmetike, koju sam otkrila sasvim slučajno na nekom od foruma. 

Laboratorija Lipo Kozmetika, kako se navodi na njihovom zvaničnom SAJTU, proizvodi bioaktivnu i profesionalnu kozmetiku za negu lica i tela od 1998. godine. Formulacije preparata su savremeni i naučno provereni, a većina njih je rezultat sopstvenog istraživačkog rada, dok se neke baziraju na najnovijim  patentima iz oblasti kozmetologije.

Prilikom prve kupovine odlučila sam se za Peptid krem i Tonik sa voćnim kiselinama. Šta mislim o ovim proizvodima - u nastavku teksta.


PEPTID KREM Peptidi su kratki polimeri aminokiselina vezani peptidnim vezama. Imaju istu hemijsku strukturu kao i proteini, ali su manje dužine (izvor).

Ovako objašnjen pojam peptida vam verovatno ništa ne znači, baš kao ni meni. Medjutim, kada se kaže da je peptid jedan od važnijih sastojaka anti-age kozmetike - e, onda mnoge stvari postaju jasnije :)

I sam proizvodjač dodatno pojašnjava namenu krema: 
Bioaktivni krem sa peptidima graška i soje intenzivira metabolizam ćelija kože, čime je čini bolje toniranom, sjajnijom i prosvetljenom. Deluje preventivno, usporavajući proces starenja kože, ali i regenerativno jer podstiče sintezu kolagena. Dodatnu hidrataciju obezbedjuje i hijaluronska kiselina, a prirodn aulja koje krem sadrži (maslinovo i semena groždja) hrane kožu, čine je elastičnijom i štite je.


Što se tiče tehničkih detalja, teglica sa 50 ml krema je spakovana u crvenu kartonsku kutiju, na kojoj su sve generalije proizvoda - namena, upotreba, način čuvanja, datum proizvodnje i rok upotrebe, kao i sastav.


Sama teglica je napravljena od poluprovidne beličaste plastike, i ima još jedan dodatni poklopac kako bi proizvod bio što bolje zaštićen. 
Ovo mi baš i nije najomljeniji vid pakovanja, a nije baš ni "najhigijenskiji", pa se nadam da će proizvodjač uskoro poraditi na tom segmentu proizvoda.
Na teglici, osim logoa firme, naziva krema i kraćeg pojašnjenja čemu je namenjen ("prirodni, bioaktivni krem za intenzivnu negu i zatezanje kože sa peptidima soje i graška"), nema dodatnog teksta, pa je potrebno sačuvati kutiju ako vam naknadno budu potrebne neke informacije (ili ih možete pronaći na sajtu).
Meni je taj minimalizam sasvim ok :)


Peptid krem je namenjen za 30+, kako se to sad moderno kaže :) , odnosno za starije od 30 godina. Lagane je kremasto-gelaste strukture, zbog čega se lako nanosi tj. razmazuje po koži, i prilično je intenzivnog mirisa (mene pomalo podseća na Armani code parfem).


Koža ga brzo upije i ne ostaje masan trag. Iako sam ga uglavnom koristila kao deo noćne nege, može se koristiti i u dnevnoj varijanti, samo imajte u vidu da nema spf. 
Takodje, nisam je nanosila ni na predeo oko očiju, jer koristim jednu za ciljanu negu, ali ponekad, kad bih se uspavala u dnevnoj sobi pa onda u polusnu krenula da se spremam za spavanje - ova jedna krema bi završila ceo posao bez problema :)

Potpuni sastav je na sledećoj fotki (klik za uvećanje) - TONIK SA VOĆNIM KISELINAMA 5%Voćne kiseline su još jedan od bitnih sastojaka u proizvodima za negu kože i pre nego što kažem nešto više o ovom toniku, samo nekoliko reči o kiselinama.

Postoje dva tipa voćnih kiselina AHA (alfa-hidroksilne kiseline u koje spadaju glikolna, mlečna, limunska, vinska i  jabučna) i BHA (beta-hidroksilna kiselina - salicilna).
Razlika izmedju ovih kiselina je u tome što su AHA namenjene eksfolijaciji tj. uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože, dok su BHA blaže za kožu, ali prodiru dublje u pore.
Prilikom korišćenja proizvoda sa voćnim kiselinamam posebno treba imati u vidu da one izazivaju tj. povećavaju fotosenzibilnost kože, zbog čega se ne preporučuje njihova upotreba tokom letnjih meseci, a SPF je obavezan deo dnevne nege.

Kada je reč  Lipo toniku, proizvodjač navodi da je namenjen toniziranju masne, mešovite i nečiste kože. Obezbedjuje blag hemijski piling jer sadrži 5% glikolne i mlečne kiseine, čisti i otvara pore. Tonik sadrži AHA u koncentraciji od 5%, sa pH 3,5. 
 Kako pojašnjavaju na sajtu Lipo kozmetike, niža pH vrednost znači veću koncentraciju slobodne kiseline što izaziva jaču eksfolijaciju, odnosno intenzivnije obnavljanje kože, pa time i jaču iritaciju.

Kada je o iritaciji reč, prilikom upotrebe tonika, posebno na početku korišćenja sam osetila blago peckanje, a koža bi mi se lagano zacrvenela, što je sasvim normalna pojava pri upotrebi kiselina.

Koristila sam ga posle čišćenja lica od šminke, tako što bih dobro natopila tufer i onda utapkavala na suvu kožu tako da ostane potpuno mokra. Potom bih sačekala da se upije, a onda tek nanela kremu.


Tonik je pakovan u običnu belu bočicu, u količini od 150 ml. Jednostavno se dozira, bez straha da će izaći više proizvoda nego što biste hteli.
 Potpuno je providan i prijatnog je, citrusnog mirisa.
* * * 

Peptid krem i Tonik sa voćnim kiselinama koristila sam zajedno, kao jedine proizvode u večernjoj nezi kože skoro dva meseca.
Za to vreme sam primetila da mi je koža izuzetno glatka, ali i zategnutija i elastičnija. 
Ujutro, nakon budjenja, koža je bila ujednačene boje, zbog čega sam koristila manje šminke, tek lagani sloj tečnog pudera ili bih samo korektorom malo regulisala podočnjake.
Tonik sam koristila isključivo uveče, a danju je bila obavezna krema sa SPF jer nisam želela da rizikujem da mi ponovo izadju fleke od Sunca. 

Zadovoljna sam proizvodima Lipo kozmetike i svakako bih preporučila da ih probate jer, osim što su kvalitetni, i cenovno su vrlo pristupačni (na sajtu piše da je Peptid krem 940 rsd, a Tonik 300 rsd, iako se uopšte ne sećam koliko sam ih platila).

Da li ste probali neki proizvod Lipo kozmetike?

Do čitanja :)

No comments:

Post a Comment